Yakınlaştır



GEN KAYNAĞI KORUNAN ANKARA KEÇİSİ YETİŞTİRİCİLİĞİ İLE ANADOLU TARIM İŞLETMESİ ÖN PLANA ÇIKIYOR

Anadolu Ajansı’nın, “Eskişehir'de gen kaynağı korunan Ankara keçilerinden 2,5 ton tiftik elde edilecek” başlıklı haberi.
Eskişehir'in Mahmudiye ilçesinde, Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) bünyesinde faaliyet gösteren Anadolu Tarım İşletmesi’nde gen kaynağı korunan Ankara keçilerinden 2,5 ton tiftik elde edilmesi bekleniyor.
Osmanlı döneminde Sultan 2. Mahmud tarafından 1815 yılında "Çiftlikat-ı Hümayun" adıyla kurulan İşletmede; safkan Arap atı, Esmer ırkı sığır ve Anadolu merinosunun yanı sıra Ankara keçisi yetiştiriliyor.
TİGEM bünyesine 1984'te dahil edilen İşletmenin Esenbel mevkiindeki Keçicilik Şubesi'nde, "Tiftik keçisi" olarak da bilinen ve yaklaşık 500 baş anaç Ankara keçisi varlığıyla bu türün gelecek nesillere güvenle aktarılması sağlanıyor.
İlkbahar mevsimine girilmesiyle İşletmede, 1.100 baş Ankara keçisinin kırkımına başlandı. Anadolu Tarım İşletmesi’nin uzman personeli tarafından kırkılan keçilerin tırnak bakımları da yapılıyor.
Bu yıl yaklaşık 2 hafta sürecek kırkım sezonunda elde edilecek tiftikler, tekstil sektöründe kullanılmak üzere ihale yoluyla satışa sunulacak.
En çok tiftik, tekelerden çıkıyor
İşletmenin Hayvancılık Şubesi Şefi Mustafa Doğan AA muhabirine; Tarım ve Orman Bakanlığının desteğiyle tiftik keçisi olarak da bilinen Ankara keçisinin gen kaynağını korumaya özen gösterdiklerini söyledi.
Doğan, bu ırkı gelecek nesillere aktarmayı görev bildiklerini dile getirdi.
İşletmenin keçi ağılında 500 baş anaç keçiyle üretim faaliyetini sürdürdüklerini dile getiren Doğan, "Yılda yüzde 20 ikizlik oranıyla 600 oğlağın doğumu gerçekleşiyor. Oğlakları yetiştirdikten sonra 'çebiç' dediğimiz 6 aylıktan büyük hayvanları dişi ve erkek olarak sınıflandırıyoruz. Bunlardan dişileri kendi sürümüze katıyoruz. Erkek ve dişi çebiçlerin, teke ve keçilerin de vatandaşların talebi doğrultusunda Genel Müdürlüğümüzün belirlediği damızlık barem fiyatı üzerinden satışını yapıyoruz." diye konuştu.
Doğan, ilkbahara girilmesiyle Ankara keçisinin kırkımlarının başladığını ve kırkımların 15 gün sürdüğünü söyledi.
Tekelerin her birinden 3-3,5, dişi keçilerden 2-2,5, çebiçlerden ise 1-1,5 kilogram tiftik çıktığını dile getiren Doğan, şunları kaydetti:
"Kalifiye işçilerimizle birlikte kırkım işlemini yapıyoruz. Yıllık 2 ila 2,5 ton tiftik elde ediyoruz. Bu sene 2,5 ton tiftik üretimi öngörüyoruz. Tiftik üretiminin ardından, Anadolu Tarım İşletmesi Müdürlüğü olarak bunları ihale yoluyla satışa çıkaracağız. İnternetten sayfamızı takip edenler
ihaleden haberdar olabilir. Keçi üretiminin yanı sıra tiftik üretimiyle de ekonomiye katkı sağlıyoruz."