DALAMAN TARIM İŞLETMESİNDE “KAYRA EKMEKLİK BUĞDAY ÇEŞİDİNDE SÜPER VERİM”

 

Hem sertifikalı tohumluk, hem damızlık sığır yetiştiriciliği alanında ülkemizin en büyük ve öncü tarımsal kuruluşu olan TİGEM’in sertifikalı tohumluk çeşitlerinde yüksek verimler elde ediliyor.

Ülkemizin en önemli tarımsal ve ekonomik değerlerinden birisi olmasının yanı sıra, tarımsal sürdürülebilirliğin de garantisi durumunda olan TİGEM, gerek modern ve basınçlı sulama sistemlerinin kullanıldığı gerekse kuru ziraat uygulamalarının yapıldığı tüm işletmelerinde özellikle hububat ve yem bitkilerinde kaliteli sertifikalı tohumluk üretimlerine devam ediyor.

Yeni bitki çeşitleri ve kaliteli tohum kullanımının son yıllarda ülkemizde ve dünyada gerçekleştirilen tarımsal üretim artışındaki yadsınamaz etkisi sebebiyle sertifikalı tohum üretiminde çeşit, verim ve kalitenin artırılmasına yönelik AR-GE çalışmaları Genel Müdürlüğümüzün APK Araştırma Şube Müdürlüğünce yürütülüyor.

Genel Müdürlüğümüz tarafından 14 çeşit ekmeklik buğday (Koç 1453, Oğuz, Denizhan, Orhun, Hacıbey, Güleç, Kılınç, Bozok, Doğhan, Bengisu, Göktürk, Çepni, Üçok, Zafer) 24 Ağustos 2017 tarihinde Tohumluk Tescil Sertifikasyon Merkezinde yapılan Tescil Komitesi tarafından üretim izni almaya hak kazandı. Bu çeşitlerin üretilmesiyle ilgili çalışmalar devam ediyor.

2016 yılında Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından tescil edilen Kayra, bölgedeki ekmeklik kalitesi iyi buğday çeşitlerine ihtiyaç duyulması ve çiftçiler ile sanayiciler tarafından oldukça talep görmesi nedeniyle Dalaman Tarım İşletmemizde çoğaltılmaya başlandı.

Üç yıl denendikten sonra üretime alınan ve Dalaman İşletmemizde 2017 yılında 170 dekar alanda ekimi gerçekleştirilen Kayra ekmeklik buğdaydan ortalama 795 kg/da ürün alındı. Sadece Dalaman Tarım İşletmesinde üretilen Kayra, 2018 yılı ekiliş alanları daha da artırılacak ve tohumluk talepleri karşılanmaya çalışılacaktır.

Kayra Tohumunun Genel Özellikleri

  • Yaprak hastalıklarına dayanıklı, sulama ve gübrelemeye reaksiyonu oldukça iyidir.
  • Sap yapısı sağlam, normal koşullarda yatmayan, sap-saman verimi de oldukça iyidir.
  • Kötü çevre koşullarına adaptasyonu oldukça iyi, iklim koşullarının uygun olmadığı yıllarda verimde çok büyük düşüşler olmamakta, yağışların yetersiz olduğu durumlarda sapa kalkma, çiçeklenme dönemlerinde yapılacak sulama ve azotlu gübreleme ile verim artmaktadır.
  • Bahar gübresini ikiye bölerek verilmesi, tane kalitesi ve verim artışını olumlu etkilemektedir. Başta Ege Bilgesi olmak üzere yazlık gelişme karakterli buğdayların yetişebildiği Türkiye’nin ılıman bölgelerinde yetiştirilebilir.
  • Çok fazla kardeşlenmeyen bir çeşit olması sebebiyle ekim normunun m² de olması gereken bitki sayısına göre ve tohumun 1000 dane ağırlığı göz önüne alınarak hesap edilmesi gerekir.
  • Tohumun sertifikalı, toprak ve tohum hastalıklarına karşı ilaçlı olması gerekir.
  • Ege Bölgesi’ndeki ekim zamanı 15 Kasım-15 Aralık döneminde olması idealdir.
  • Hastalıklar yönünden sarı pasa orta dayanıklı, kahverengi pasa orta dayanıklı, kara pasa orta hassas, yaprak hastalıklarına dayanıklı olduğu için ilaçlama masraflarını azaltmaktadır.
  • Vejetasyon süresi yaklaşık 180 gün olup diğer çeşitlere göre daha erkenci olduğundan II.ürün ekimine imkan sağlamaktadır. 

Kayra Tohumunun Tescildeki Verim ve Kalite Özellikleri

  • Verim: 750-1.000 kg/da
  • Ekmeklik kalitesi iyi
  • Protein: 13,5-14,2
  • Sedim: 39-49 ml
  • Hektolitre ağırlığı:78-81 kg/HI
  • Bin tane ağırlığı: 38-42 gr
  • Alv. enerji değeri: 250